6 глави лук
200 мл прясно мляко
200 г сирене „Ементал“
1,2 л пилешки бульон
80 г краве масло
6 филии хляб с дебела кора
1 с. л. брашно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се почиства и се реже на много тънки полумесеци. Запържва се в 40 г сгорещено масло. Посолява се.
Когато стане със златистокафяв, се налива бульонът и се готви още около 15 минути на умерен огън.
Брашното се запържва в останалото масло, до златисто.
Налива се млякото и се бърка, до получаване на еднородна смес, ако е нужно, се сипва и от бульона на супата. Налива се в супата.
Сиренето се настъргва. Около 50 г от него се заделят, а останалото се слага в супата. Пасира се.
Хлябът се реже на филийки и се запича на грил тиган или във фурна.
Супата се сервира с хляба и заделеното сирене.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол