- 5 големи глави лук
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. олио
- 80 г масло
- 400 мл прясно мляко
- 1 ч.л. мисо паста
- 200 мл зеленчуков бульон
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер
- щипка чубрица
- щипка сух джоджен
- щипка чесън на прах
- За зелениите:
- 200 г лапад
- 500 г спанак
- 200 г киселец
- 1 скилидка чесън
- 1 лимон
- настъргана кора
- 50 г масло
- Допълнително:
- 6 бели аспержи
- 4 жълтъка
Начин на приготвяне:
За тази рецепта за лучена крем супа обелете и нарежете лука на ситно. В тенджера сипете 1 с.л. олио и пуснете 30 г масло. Задушете лука заедно със скилидка чесън и дафинов лист в мазнината докато омекне, на слаб огън. Поставете капак от изрязан кръг от хартия за печене. Разбърквайте от време на време, като добавяте по щипка сол.
Добавете мисо пастата и разбъркайте добре. След това налейте зеленчуковия бульон. След минута-две дръпнете от огъня.
Пресипете лука в блендер и разбийте. В движение добавете прясното мляко и останалото масло. Пасирайте до получаването на бял крем. Овкусете лучената крем супа със сол, черен пипер, чубрица, джоджен и чесън на прах.
Почистете спанака, киселеца и лапада /може да използвате коприва вместо киселец и лапад/ от по-твърдите стъбла. Измийте добре зелениите. В тенджера разтопете останалото масло, добавете нарязана на филийки скилидка чесън, а след това и зелениите. Задушете за около 4-5 минути, като разбърквате често. Добавяйте по щипка сол при всяко разбъркване.
Други рецепти:
С какво да заменим пилешката супа, докато постим
Постна супа с паста „Орзо“
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде