1 кг тиквички
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 г сирене „Грана падано“
60 мл зехтин
кората от 1 лимон
1 връзка босилек
1 дафинов лист
40 г сушени домати
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на едро.
Загрейте зехтина в тенджера и сложете лука и чесъна. Прибавете дафиновия лист, тиквичките и вода, колкото да ги покрие. Посолете и гответе под капак, докато зеленчуците омекнат - около 15 минути. Отстранете дафиновия лист.
Прибавете листенцата босилек, настърганата лимоновата кора и настърганото сирене. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Пасирайте.
Накълцайте сушените домати. Поднесете супата с доматите. По желание поръсете с капки зехтин, още настъргано сирене и листенца босилек.
Други рецепти:
- Бял борш с дълбок вкус
- Френска лучена супа
- Топла супа за студените вечери
- Класическа пилешка супа
- Пилешка супа по селски
- Да си сготвим борш