лук - 2 глави
чесън - 3-4 скилидки
карфиол - 800 гр
сварен нахут - 400 гр
зехтин - 60 мл
бадемово мляко или друго растително мляко - 150 мл
зеленчуков бульон - 1,2 л
сол на вкус
черен пипер на вкус
сос песто за гарниране
Тази крем супа от нахут и карфиол на Mate Kitchen е чудна симбиоза - от една страна, имаме плътния вкус и консистенция на пасирания нахут, подсилена от лука и чесъна. От друга, е почти прозрачната лекота на карфиола. Заедно те постигат съвършения баланс.
Супата е засищаща, без да е тежка. За обяд с крутони или пък с филийка препечен хляб е предостатъчна. С нея няма да ви липсват нито сиренето, нито месото. И е по-вкусна, когато е леко поизстинала - тогава можете да усетите колко добра е всъщност. Освен това, можете да си я приготвяте през цялата година – трябват ви само консерва сварен нахут и карфиол, който може и да е замразен. Така дори става още по-бързо.
И карфиолът, и нахутът са продукти, които имат нужда от по-силен вкус до тях, за да можете да ги оцените по достойнство (сами са доста блудкави). Може да е по-остра подправка, нещо солено, люто или, както е в нашия случай, босилеково песто. Добавете лъжичка от него в купичката непосредствено преди да поднесете вашата крем супа от нахут. А когато я хапвате, не го разбърквайте в нея, защото целта не е да се слеят и босилекът да превземе всичко. Гребвайте супа с лъжицата и добавяйте по малко песто на всяка хапка, за да бъде акцент за небцето.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в предварително загретия зехтин за 3-4 минути.
2. Добавете в тенджерата накъсания на розички и измит карфиол и разбъркайте. Налейте млякото, водата от консервата нахут и горещия зеленчуков бульон. Подправете със сол и черен пипер и оставете да се вари за 20 минути.
3. Добавете нахута в супата и варете още 5-6 минути.
4. Свалете тенджерата от огъня и пасирайте всичко до хомогенност. Ако е необходимо, разредете с горещ бульон или вода.
5. Поднесете супата, гарнирана с песто.