Крем супа от нахут и карфиол

Съвършен баланс от вкусове

3 от общо 15 гласа
70 мин.
Необходими продукти

лук - 2 глави

чесън - 3-4 скилидки

карфиол - 800 гр

сварен нахут - 400 гр

зехтин - 60 мл

бадемово мляко или друго растително мляко - 150 мл

зеленчуков бульон - 1,2 л

сол на вкус

черен пипер на вкус

сос песто за гарниране

Тази крем супа от нахут и карфиол на Mate Kitchen е чудна симбиоза - от една страна, имаме плътния вкус и консистенция на пасирания нахут, подсилена от лука и чесъна. От друга, е почти прозрачната лекота на карфиола. Заедно те постигат съвършения баланс.

Супата е засищаща, без да е тежка. За обяд с крутони или пък с филийка препечен хляб е предостатъчна. С нея няма да ви липсват нито сиренето, нито месото. И е по-вкусна, когато е леко поизстинала - тогава можете да усетите колко добра е всъщност. Освен това, можете да си я приготвяте през цялата година – трябват ви само консерва сварен нахут и карфиол, който може и да е замразен. Така дори става още по-бързо.

И карфиолът, и нахутът са продукти, които имат нужда от по-силен вкус до тях, за да можете да ги оцените по достойнство (сами са доста блудкави). Може да е по-остра подправка, нещо солено, люто или, както е в нашия случай, босилеково песто. Добавете лъжичка от него в купичката непосредствено преди да поднесете вашата крем супа от нахут. А когато я хапвате, не го разбърквайте в нея, защото целта не е да се слеят и босилекът да превземе всичко. Гребвайте супа с лъжицата и добавяйте по малко песто на всяка хапка, за да бъде акцент за небцето.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в предварително загретия зехтин за 3-4 минути.

2. Добавете в тенджерата накъсания на розички и измит карфиол и разбъркайте. Налейте млякото, водата от консервата нахут и горещия зеленчуков бульон. Подправете със сол и черен пипер и оставете да се вари за 20 минути.

3. Добавете нахута в супата и варете още 5-6 минути.

4. Свалете тенджерата от огъня и пасирайте всичко до хомогенност. Ако е необходимо, разредете с горещ бульон или вода.

5. Поднесете супата, гарнирана с песто.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти