моркови - 1 кг
ориз - 1 кафена чаша
масло - 80 гр
олио - 3 с.л.
прясно мляко - 1 ч.ч.
захар - 1/2 супена лъжица
сол на вкус
Ако сте от хората, които си почиват, когато готвят, тази крем супа може спокойно да се брои и за сеанс по йога. В нея има 1 кг моркови, които трябва да се обелят и нарежат. След като приключите с това, със сигурност ще се чувствате омиротворени. Морковите не трябва да са накълцани на дребно, предупреждават от Mate Kitchen. Не ги правете и много големи обаче, защото са твърди и ще им отнеме повече време да се сварят.
Морковите всъщност са единственият зеленчук в таз рецепта за крем супа. Не слагаме нито картофи, нито лук, нито чесън, нито какъвто и да било друг зеленчук. Целта ни е да се получи чист морковен, приятно сладникав вкус. Ако имате малко детенце или пък внуче, което все още се храни с каши и пюрета, тя е много подходяща и за него. В нея няма никакви добавки и подправки, които неговият стомах да не може да понесе.
Морковите са богати на бета каротин, който е важен за зрението и за имунитета. Той обаче се усвоява изключително трудно, когато ги ядем сурови. Освен това е мастноразтворим и ако искаме организмът ни да вземе възможно повече от морковите, е добре той да мине през термична обработка с мазнина. Поради тази причина и защото искахме да съкратим времето за варене на супата, първо задушихме морковите в масло. Знаете, че то изгаря бързо и затова кулинарите от Mate Kitchen го смесват с олио.
Обикновено за сгъстител на крем супите се ползват или картофи, или пък се прави по-рядък бешамелов сос, но за тази крем супа от моркови ползваме ориз. Той ври доста време с морковите и поема от бульона, а после го се пасира и това дава нужната плътност.
Начин на приготвяне:
1. Почистете морковите и ги нарежете. Загрейте маслото и олиото в тенджера и задушете морковите заедно със солта и захарта. Залейте ги със студена вода и оставете да заври.
2. След като морковите поврат десетина минути, добавете почистения и измит ориз. Варете на умерен огън докато морковите омекнат напълно.
3. След това пасирайте и ако е необходимо, добавете още сол. Разредете супата с топло прясно мляко, сложете бучка масло, около 30 г и разбъркайте.
4. Поднесете морковената крем супа с крутони.
Внимание: Съдържа масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.