500 г замразен грах
100 г глава целина
1 малка глава лук
100 мл течна животинска сметана
50 г краве масло
30 мл зехтин
кората от 1 лимон
2 стръка мента
1 стрък девесил
сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
125 г сирене моцарела
50 г белени слънчогледови семки
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете лука и целината на ситно. Загрейте зехтина и маслото в тенджера и запържете лука и целината до златисто.
Прибавете граха. Налейте и около 500 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Варете около 15 минути, докато грахът омекне.
Добавете листенцата от ментата и девесила. Пасирайте и прецедете.
Загрейте прецедената супа със сметаната. След това дръпнете от огъня и овкусете с настърганата кора от лимон.
Сервирайте всяка порция със запечени с малко сол слънчогледови семки и накъсана моцарела.
Други рецепти:
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш