броколи - 500 гр
карфиол - 500 гр
картофи - 400 гр
моркови - 300 гр
лук - 1 глава
крема сирене - 125 гр
риган - 1 ч.л.
суха мащерка - 1 ч.л.
сол на вкус
Не е просто крем супа от броколи, карфиол и моркови. В този вариант, предложен от Mate Kitchen, има и картофи за плътност, и лук за сладост и крема сирене за млечна мекота. И малко, но правилните подправки, за да тушират характерния зелев вкус на карфиола и броколите. Чудна супичка се получава. Гъста, питателна, идеална за студеното време с шепа хрупкави крутони.
През зимата, а и не само, въртим едни и същи супи. Тъкмо забравим за пилешката и пак дошло време да я готвим. Концепцията за крем супа е нещото, което внася изненадващо разнообразие в менюто, защото крем супа можем да направим не само от карфиол и броколи, но и от тиква, от леща, само от картофи и моркови, от грах, от каквото ни роди въображението.
Ако искате вашата крем супа от броколи, карфиол и моркови да има по-наситен млечен вкус, може да сварите зеленчуците във вода и прясно мляко в съотношение 3:2, съветват от Mate Kitchen. Може и да я разредите с топло мляко, но имайте предвид, че трябва да я изядете бързо, защото заради млякото шансът да се развали по-бързо нараства.
Непременно я поднесете топла, може и с нещо лютиво, и си я хапнете с удоволствие.
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре всички зеленчуци, нарежете ги на еднакви по големина парчета и ги сложете в подходяща тенджера. Залейте ги с вода колкото да ги покрие и ги сварете.
2. Щом зеленчуците омекнат, подправете с риган, мащерка и сол и ги оставете на котлона за още няколко минути.
3. Свалете тенджерата от котлона и пасирайте до желаната гъстота. Ако е необходимо, разредете с гореща вода или прясно мляко.
4. Прибавете крема сиренето, разбъркайте докато се разтвори изцяло и сервирайте.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.