лук - 1 глава
картофи - 4 бр
броколи - 1 глава
чесън - 3 скилидки
масло - 30 гр
олио - 30 мл
готварска сметана - 250 мл
топено сирене - 180 гр
зеленчуков бульон - 1 бр
черен пипер на вкус
сол на вкус
На първо място, зеленчуците за вкусната крем супа трябва първо да се задушат. Тази предварителна термична обработка се налага, за да й придадем допълнителен вкус. Колкото и да се стараем да избягваме пърженето, както ни съветват непрекъснато, понякога това е невъзможно. Ако просто сварим всичко и го пасираме, ще имаме една много тъжна и блудкава крем супа от броколи, предупреждават от Mate Kitchen.
На второ място, чесънът влиза в тенджерата в края на готвенето, за да се запази неговият свеж вкус и аромат. Ако го сварите заедно с броколите и картофите, няма да е същото.
За да се получи вкусна крем супа от броколи, не може да разчитаме само на зеленчуците. Затова от Mate Kitchen добавят топено сирене и готварска сметана, които придават плътност и фин млечен вкус, който се съчетава много добре с броколите. Имаме и кубче зеленчуков бульон, но него го запазете за накрая и го сложете, ако прецените, че вкусът на вашата крем супа не е достатъчно силен или пък ако е станала много гъста и има нужда от разреждане. Тогава го разтворете в гореща вода и го налейте така.
Подправки не са ви нужни, черен пипер на вкус е напълно достатъчен. И, да, това е супа, която можете да си направите по всяко време на годината. Когато няма пресни броколи, просто вземете пакет замразени.
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета.
2. Загрейте олиото и маслото в тенджера и задушете нарязания на ситно лук. След като омекне, добавете картофите, разбъркайте и задушавайте още 5-6 минути. Налейте 1 л вода, сложете капака и оставете да заври.
3. През това време накълцайте чесъна и накъсайте главата броколи на розички. Ако нямате пресни броколи, може да ползвате замразени.
4. След като водата заври, добавете броколите, намалете температурата и оставете зеленчуците да се варят на тих огън около 20 минути, или докато картофите и броколите омекнат напълно.
5. Когато зеленчуците се сварят, добавете чесъна и пасирайте до гладкост. Върнете тенджерата на котлона на ниска температура и налейте сметаната при непрекъснато бъркане. Добавете топеното сирене и бъркайте докато се стопи напълно и придаде плътност на супата.
6. Запазете кубчето зеленчуков бульон за накрая. Ако супата стане прекалено гъста, го разтворете в гореща вода и добавете към супата, за да я разредите. Ако ли не, го ползвайте за да придадете допълнителен вкус.
7. Сервирайте крем супата от броколи топла, с крутони.
Внимание: Съдържа масло, готварска сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.