1 глава
1 карфиол
1 глава лук
100 г сирене „Горгонзола“
100 мл животинска сметана
1 л зеленчуков бульон
40 г краве масло
4 стръка мащерка
1 дафинов лист
сол на вкус
за крушите:
2 круши
1 щипка канела
20 г краве масло
2 с. л. захар
50 мл ябълков оцет
1 стрък мащерка
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва наситно и се запържва в сгорещеното масло. Когато омекне, се прибавят карфиолът, дафиновият лист и мащерката.
Налива се бульонът и се посолява. Готви се докато карфиолът омекне. След това мащерката и дафиновият лист се изваждат.
В супата се налива сметаната, прибавя се горгонзолата и всичко се пасира. Крушите се обелват, почистват се и се режат на големи кубчета.
Запържват се в маслото, когато омекнат, се овкусяват със захарта и оцета и се ароматизират с листенцата мащерка и канелата. Готвят се 10 минути.
Супата се поднася с крушите.
Прочетете още: