Каракачанска супа

Със сирене и карфиол

4.83 от общо 6 гласа
55 мин.
Необходими продукти

стерелизиран зелен боб може замразен или пресен - 250 гр  

сирене - 200 гр  

праз - 1 стрък  

лук - 1 глава 

зеле малка зелка - 1/2 бр 

карфиол малка глава - 1 бр 

олио - 4 с.л.  

магданоз - 1 връзка  

зеленчуков бульон или вода - 5 ч.ч. 

сол на вкус

Нека името на тази рецепта na Mate Kitchen – каракачанска супа със сирене и карфиол – не ви изненадва. Решихме да се вмъкнем в кулинарната традиция на този изключително интересен с обичаите си етнос, който някога е водел номадски живот и се е прехранвал с отглеждане на овце.

Каракачаните са гръцка общност, която обитава предимно планините Пинд в южната ни съседка. В България има много компактна група от около 2500 души в района на Източна Стара планина. Те са доста затворен етнос, който много стриктно си пази традициите и обичаите, включително и по отношение на храната. Понеже овцевъдството от край време е техен поминък, млякото и млечните продукти присъстват много широко в кухнята им. Тази супа със сирене и карфиол го доказва нагледно.

Характерно за техните ястия е, че се приготвят с простички продукти, разказват от Mate Kitchen. Месото, млечните продукти и зеленчуците са в много балансирано съотношение. За тази каракачанска супа ви трябват само малко зелен боб, зеле, праз и лук, шепа карфиол и парче сирене. Може да добавите и морков, ако искате. Важно тук е съчетанието между продуктите, така че да се получи вкусна гозба.

Между другото, едно от най-впечатляващите каракачански ястия, които можете да опитате, е бял мъж, но приготвен не в кухнята на някое заведение, а вкъщи, от ръцете на каракачанска жена. Вкусът е неописуем.

Начин на приготвяне:

1. Загрейте олиото и задушете в него нарязаните на дребно лук и праз.

2. Щом поомекнат, добавете при тях зелето, което предварително сте нарязали на ивици, и начупения на малки розички карфиол. Оставете ги да се готвят няколко минути, след което ги дръпнете от котлона.

3. Във вряща вода или зеленчуков бульон сложете зеления боб заедно със задушените зеленчуци. Ако е твърде гъсто, налейте още течност.

4. Подправете със сол и когато всички зеленчуци се сварят, прибавете при тях и настърганото сирене. Варете супата още десетина минути, подправете със ситно нарязания магданоз и дръпнете от огъня.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти