1 агнешки врат
250 г пресни дребни картофи
70 г овесени ядки
50 г кейл
2–3 моркова
1 корен пащърнак
1 глава лук
2 стръка праз (бялата част)
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешкият врат се слага в дълбока тенджера и се залива с голямо количество вода, около 2–3 л. Прибавя се и нарязаният на едро лук и се вари около 2 часа на слаб огън, докато месото омекне напълно. В началото се отпенва.
Картофите се измиват добре и се нарязват на едро. Пащърнакът, морковите и празът се почистват и също се нарязват на едри парчета.
Зеленчуците се пускат в супата и се варят, докато омекнат. Супата се посолява и се подправя с цели клонки мащерка и дафинови листа.
Месото се изважда, сипват се овесените ядки и се вари още 5 минути.
Слага се и нарязаният на едро кейл. Месото се почиства от костите и се връща в супата. Кипва се и се сервира.
Други рецепти:
- Бял борш с дълбок вкус
- Френска лучена супа
- Топла супа за студените вечери
- Класическа пилешка супа
- Пилешка супа по селски
- Да си сготвим борш