С отминаването на лятото и настъпването на есента кухнята ни се променя. Вместо таратор и гаспачо вече се замисляме за по-различни, топли и питателни храни. Днес ви препоръчваме супа от тиква.
Необходими родукти за 4 порции:
750 мл вода
200 гр тиква
1 праз
1 среден картоф
50 гр шунка
25 гр заквасена сметана
125 гр полуобезмаслено прясно мляко
1 супена лъжица зехтин
2 кафени лъжички къри
сол
черен пипер
Приготвяне:
Обелете и нарежете на парченца картофа. Сцепете по дължината праза и изчистете добре вътрешността му. В тенджера загрейте зехтина и сложете да омекнат нарязания на ситно праз, картофа и тиквата, която също трябва да е нарязана на парчета. Поръсете с кърито и оставете още пет минути на слаб огън.
Полейте с водата и продължите варенето 35 минути. Посолете и поръсете с черен пипер. Смелете с миксер. Сварете млякото и го прибавете малко по малко в тенджерата, а след него и сметаната. Накълцайте шунката на ситно и я поръсете в супата преди да сервирате.
Бон апети!