Гъбена супа

Несравними вкус и ухание

5 от общо 1 гласа
50 мин.
Необходими продукти

кайма смес - 600 гр 

кашкавал - 100 гр 

лук - 1 глава 

печени чушки - 1 бр  

кисели краставички - 4 бр 

магданоз - 1/

гъби - 400 гр 

зелен лук - 1 връзка 

моркови - 3 бр

чесън - 4 скилидки 

готварска сметана - 200 мл 

копър - 5 стръка 

олио - 50 мл 

черен пипер на вкус

сол на вкус

2 връзки 

чубрица - 1 супена лъжица 

черен пипер на вкус

Има много рецепти за гъбена супа, но като че ли всички се приготвят под тревненското мото „прост като гъбена чорба“. Тази рецепта на Mate Kitchen не прави изключение, защото се прави от малко и прости продукти – лук, моркови, чесън, гъби. Сгъстителят обаче не са нито картофи, нито ориз, нито булгур, нито фиде, а готварска сметана. И подправката не е нито естрагон, нито мащерка, нито магданоз, а… копър.

Гъбите могат да са каквито имате под ръка. Печурките са най-лесният и достъпен вариант, но с не толкова богат аромат. Можете да го подсилите с кубче гъбен бульон или пък като добавите няколко натрошени сухи манатарки в тенджерата. Идеалният случай е да направите супата с диви гъби – от един вид или смесени, съветват от Mate Kitchen. Вкусът и уханието са несравними. Можете да я поднесете с филийка-две препечен хляб и това ще ви е достатъчно да се заситите.

Сготвената по тази рецепта гъбена супа има подчертано пролетен вкус и аромат. Причината за това са зеленият лук и копърът. Те носят свежест и лекота с всяка лъжица. Благодарение на това и супата може да се сгъсти със сметана. Ако имаме картофи или ориз и стар лук вътре, сметаната вече ще дойде в повече.

Имайте предвид, че можете да си хапнете супата от гъби и топла, и леко охладена. Ние лично предпочитаме втория вариант.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете гъбите на тънки филийки, морковите на кубчета, а чесъна и лука – на ситно.

2. В тиган със загрято олио задушете лука, морковите и чесъна. Добавете гъбите и гответе още няколко минути.

3. Добавете водата, черния пипер и сол и разбъркайте. Накрая добавете сметаната, варете още 10 минути и оттеглете от котлона.

4. Поръсете с копър и сервирайте.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти