10 г сушени манатарки
250 г гъби Пачи крак
2 глави лук шалот
20 г целина
2 моркова
2 скилидки чесън
1 голям картоф
2 стръка прясна мащерка
200 мл готварска течна сметана
1 стрък селъри
1 с.л. песто от див чесън
сол зехтин
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сухите гъби в хладка вода за 1 час.
2. Загрейте 2-3 с.л. зехтин в тенджера с двойно дъно и запържете в него нарязания на ситно лук заедно с щипка сол. Добавете нарязаните на пръчици моркови и нарязаната на кубчета целина. Разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Запържете за още 30 секунди и налейте 1 литър вода. Оставете супата да заври.
3. Добавете обелените и нарязани на кубчета картофи, както и прецедените и нарязани сушени гъби. Варете 20 минути. След това добавете листенца мащерка, сол на вкус и течна сметана. Разбъркайте.
4. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и задушете нарязаното на ситно селъри. Изплакнете гъбите във вода 4 пъти, след това ги подсушете върху кухненска хартия и ги нарежете (може да използвате предварително задушени и замразени гъби). Задушете ги в тиган с разтопено масло, докато омекнат. Добавете щипка сол.
5. Добавете задушените селъри и гъби Пачи крак в супата и разбъркайте. Накрая добавете нарязан магданоз.