1 кг печурки
2 стръка пресен лук + за сервиране
3 скилидки чесън
900 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло сухо вино
150 г сирене чедър
100 мл течна животинска сметана
60 мл
зехтин
2 с.л. соев сос
4 стръка мащерка
1 щипка индийско орехче
1 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете гъбите и ги нарежете на филийки заедно с пънчетата. Наситнете пресния лук и чесъна.
Загрейте зехтина в тенджера и запържете гъбите, чесъна и пресния лук. Щом гъбите станат златисти, поръсете с брашно и разбъркайте, да се запържи и то. Ако е необходимо, добавете още малко зехтин.
Налейте виното и бульона. Сипете соевия сос и овкусет е с клонки мащерка и индийско орехче. Гответе на слаб огън 20 минути.
Прибавете сметаната и настъргания чедър. Оставете на огъня още 2-3 минути сиренето да се разтопи. Сервирайте супата с нарязани пера зелен лук.
Други рецепти за супа:
- Пет рецепти за супа с паста
- Гореща супа за душата
- Супа топчета в три стъпки
- Пилешка супа по селски
- Душата на супата – фиде