гъби - 500 гр
ориз - 70 гр
лук - 1 глава
моркови - 1 бр
чесън - 3 скилидки
масло - 50 гр
магданоз - 3-4 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Вие имате ли си любима рецепта за гъбена чорба? От Mate Kitchen си имат много и тази е една от тях. Какво им е толкова различното, че да са толкова много, ще попитате. Отговорът е прост (като гъбена чорба) – вкусът. Едно е когато я направите с картофи, друго – ако е с ориз, трето – ако ползвате фиде. Подправките също са важни – дали ще е с магданоз, мащерка или девесил. Ще има ли застройка, или ще е бистра. За гъбите дори няма нужда да казваме. Хем е просто нещо, хем вариациите са всевъзможни и където и да я опитате, ще бъде различна. И различно вкусна. Единственото, което ги обединява, е маслото. То е най-добрият им приятел.
Този път ви предлагаме да си направите гъбена чорба с ориз. Става бързо, продуктите са съвсем непретенциозни и е бистра. Лук, морков, няколко скилидки чесън, ориз, магданоз, печурки – това е всичко. Чудесно леко предястие, което, ако приготвите с горски гъби, събужда апетита по неповторим начин, гарантират от Mate Kitchen. Вкусна е през всеки сезон, но е и различна, защото всеки сезон ви дава възможност да я променяте като ползвате различни гъби. Разбира се, печурките си остават лесният и достъпен целогодишно вариант.
Най-добрият начин да поднесете тази гъбена чорба е с парче лимон и няколко препечени филийки хляб. Нека е топла заради маслото, но не и гореща.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука, моркова и чесъна на ситно и ги задушете в разтопеното масло за около 5-6 минути.
2. Добавете нарязаните на парчета гъби и задушавайте докато омекнат.
3. Налейте 2 - 2,5 л зеленчуков бульон или вода и оставете супата да поври около 25 минути.
4. Накрая добавете ориз, овкусете със сол и черен пипер и оставете да ври на средна температура до готовност на ориза.
5. Преди да сервирате, по желание поръсете с магданоз.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.