картофи - 4 бр.
моркови - 4 бр.
домати - 3 бр.
тиквички - 1 бр.
чушки - 2 бр.
лук - 1 глава
олио - 50 мл
брашно - 1 с.л.
магданоз - 5-6 стръка
прясно мляко - 400 мл
яйца - 1 бр.
сол на вкус
черен пипер на вкус
В началото на есента, когато все още не сме готови за тежките и гъсти месни чорби, купичка топла градинарска супа по рецепта на Mate Kitchen е винаги добре дошла на трапезата. Не че и тя не е гъста, напротив, но е значително по-лека и с нея преходът на стомаха към зимното хранене ще е по-плавен. А и е подходяща точно за този момент, когато вече ни се иска да хапнем нещо топличко, особено вечер.
Картофи, моркови, чушки, лук, тиквички, домати, магданоз – какво повече да иска човек от една градинарска супа. Но ако летните са по-често бистри и могат да се хапват студени, тази е с фина застройка от яйце и прясно мляко. И понеже се слага цялото яйце, трябва да сте изключително старателни с разбиването, за да не останат парченца неразбит белтък. Освен това, за разлика от летните супи, в които всички продукти се слагат сурови в тенджерата, тук запържваме лука и морковите заедно с брашното. Получава се фина запръжка, която придава по-плътен вкус и допълнителна гъстота. Няма нужда от фиде или ориз. Картофите и лъжицата брашно са напълно достатъчни.
Ще ви издадем нашата малка тайна за поднасяне на тази градинарска супа. Задължително й сложете повече магданоз и след като го разбъркате, не слагайте капака на тенджерата. Така се запазва свежият му зелен цвят. Супата е вкусна топла, но е и вряла. Така можете да усетите вкуса на зеленчуците. Малко черен пипер отгоре й придава щипка пикантна топлина. И става още по-добра, ако натрошите вътре малко сиренце.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете всички зеленчуци. Картофите, чушките и тиквичката нарежете на кубчета.
2. Налейте в тенджера 2 л вода и оставете да заври. Щом кипне, сложете вътре картофите, тиквичката и чушките. Посолете и оставете зеленчуците да се варят за 15-20 минути.
3. През това време обелете лука и морковите и ги нарежете на ситно.
4. Загрейте олио в тигана и задушете в него моркова и лука. След като омекнат, подправете със сол и черен пипер, поръсете с брашното, разбъркайте много добре и запържете за минута-две.
5. Прибавете тази смес към чорбата и пристъпете към подготовката на доматите. Обелете ги, почистете ги от воднистата част, нарежете ги на кубчета и ги прибавете в тенджерата при останалите зеленчуци.
6. Оставете супата да ври още десетина минути, а през това време пригответе застройката. За целта в купа разбийте прясното мляко и цялото яйце до гладка смес.
7. Дръпнете тенджерата от котлона и с черпака налейте от бульона при застройката, като бъркате интензивно. Щом двете смеси изравнят температурата си, върнете застройката в тенджерата и разбъркайте добре.
8. Поръсете с нарязан магданоз, разбъркайте и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.