Необходими продукти за 4 порции:
2 цели мерлузи (около 500 г)
1 стрък праз (само бялата част)
1 морков
1 домат
1 глава лук
2 стръка целина
1 корен пащърнак (50 г)
1 к. ч. зехтин
3–4 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 стръка прясна мащерка (1 ч. л. суха)
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
1. Рибата се изчиства и се измива добре. Нарязва се на едри парчета, слага се в тензух заедно със зърната черен пипер и дафиновия лист и се прави вързопче.
2. Поставя се в дълбока тенджера и се залива с 1,5 л студена вода.
3. Празът и целината се нарязват наситно, морковът и лукът – на дребни кубчета, а пащърнакът – на тънки ивички. Зеленчуците се добавят в тенджерата с рибата. След като водата кипне, всичко се вари около 15 минути.
4. Тензухът с рибата се изважда и когато изстине, се отделят костите, като месото се
запазва. Междувременно зеленчуците се посоляват, налива се зехтинът и се варят още 10 минути на тих огън.
5. Когато супата е готова, се прибавя рибното месо, нарязано на дребни парчета, и листата от
мащерка. Варят се около 5 минути.
6. Доматът се обелва, почиства се от семената и се нарязва на ситни кубчета. На дъното на всяка порционна купичка се поставят по няколко парчета от домата и върху него се сипва от супата.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!