1 пиле
2 моркова
2 глави лук
2 стръка стеблена целина
2 стръка праз
1/2 ч. л. сух естрагон
350 мл вермут
500 мл пилешки бульон
1 с. л. царевично нишесте
100 мл животинска сметана
1 жълтък
1/4 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се почиства от кожата и се разделя на парчета. Лукът се реже на полумесеци и се смесва с целината, морковите и праза, нарязани на тънки дълги ленти.
В тенджера се слагат 1/3 от зеленчуците, отгоре се подрежда половината месо, след това пак 1/3 зеленчуци, останалото месо и останалите зеленчуци.
Заливат се с вермута и пилешкия бульон. Овкусяват се с естрагона, сол и черен пипер. Готви се 30 минути на умерен огън под капак, докато пилето стане готово.
Прецежда се и бульонът се запазва.
В купа се разбиват сметаната и нишестето, добавя се и жълтъкът и отново се разбива. Към тях се налива бульонът и се слага на котлона леко да се уплътни.
Месото и зеленчуците се разпределят в чинии. Заливат се с бульон. Всяка порция се поднася с наситнен магданоз.
Други рецепти:
С какво да заменим пилешката супа, докато постим
Постна супа с паста „Орзо“
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде