2 бутилки пасирани домати (около 1400 г)
1 морков
2 стръка стеблена целина
4 скилидки чесън
1 връзка босилек
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
ръчен хляб
За яйцата:
6 яйца
20 мл червен винен оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете моркова, целината и чесъна на ситни кубчета. Запържете ги в зехтина до златисто. Прибавете и половината от босилека, нарязан на едро.
Налейте доматите и още около 500 мл вода. Посолете. Гответе на слаб огън за около 20 минути.
Кипнете вода с оцет и малко сол. Изключете котлона. Поширайте яйцата във водата, която трябва да е под точката на кипене, докато се забулят. Жълтъкът трябва да остане рохък.
Нарежете хляба и го запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто - за около 8 минути.
Поднесете всяка порция с поширано яйце, наситнен босилек, прясно смлян черен пипер, капки зехтин и препечен хляб отстрани.
Други рецепти:
С какво да заменим пилешката супа, докато постим
Постна супа с паста „Орзо“
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде