Боршът е чудесен вид зеленчукова супа, с която може да разнообразявате менюто си. Характерната съставка на борша е цвеклото, което именно придава по-особен вкус и вид на гозбата.
Боршът е неизменна част от кулинарните традиции на Източна и Централна Европа. Ето и една чудесна рецепта за направата на много вкусна супа цвекло.
Необходими продукти:
1/2 червена зелка
2 средни глави червено цвекло
1 малка консерва доматена паста - 100 мл
700 мл добре подправен телешки бульон
щипка кимион
чер пипер
оцет
кисела сметана
Приготвяне:
Нарежете зелето и едната глава цвекло на тънки ленти. Размийте доматената паста в бульона. Сложете нарязаните зеленчуци, заедно с втората глава червено цвекло, която е обелена, но цяла, да се сварят в бульона. Добавете черния пипер и кимиона.
След като се сварят зеленчуците, извадете цялата глава цвекло, настържете я на ренде на пюре и отново я върнете в супата. Добавете сол ако е необходимо. Сервирайте с лъжица оцет и лъжица кисела сметана във всяка чиния.
Споделете ни вашите рецепти за готвене на борш или друг вид зеленчукови супи! :)