400 г сьомга филе без кожа
200 г ядки от миди (замразени)
1,5 л рибен бульон
100 г пушен бекон на ленти
400 г пресни бейби картофи
1 зелена чушка
2–3 стръка стеблена целина
1/2 глава резене
1 глава лук
3 скилидки чесън
50 г краве масло
50 г брашно
30 мл узо (перно, мастика)
180 мл течна животинска сметана 35%
див лук и копър за поднасяне
сол и пипер меланж на вкус
багета за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Обелете целината и я нарежете на ситно. Почистете и нарежете на ситно чесъна, чушката, лука и резенето. Добре измитите картофи нарежете на дебели шайби.
2. Сложете бекона в студена тенджера и загрейте. Когато пусне мазнината си и се запържи до хрупкаво, го извадете. В същия съд сложете зеленчуците. Трябва леко да омекнат. Налейте узото, добавете брашното и запържете за кратко.
3. Налейте бульона, изсипете картофите, посолете и похлупете. Гответе на умерен огън 20 минути.
4. Налейте сметаната и кипнете. Нарежете сьомгата на кубчета.
5. Сложете в супата мидите и рибата. Овкусете със сол и пипер меланж, гответе три-четири минути на силен огън и дръпнете ястието от котлона.
6. Поднесете чаудъра с нарязан див лук, копър и бекон.
Съвет: По желание сервирайте и с резени лимон и хляб.