2 филета бяла риба (треска, пикша)
570 мл прясно мляко
2 дафинови листа
8 зърна черен пипер
1 глава лук
1 морков
1/2 жълта ряпа
1 картоф
1 ч.л. семена синап
1 ч.л. куркума
1 с.л. брашно
2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. Почистете филетата (с кожа) от кости, измийте ги и ги подсушете. Разрежете ги наполовина.
2. Сипете прясното мляко в плитък съд с капак. Добавете дафиновите листа и зърната черен пипер. Поставете парчетата риба в млякото. Щом млякото заври, изключете котлона и захлупете съда.
3. В друг плитък съд с капак разтопете маслото на бавен огън и запържете в него нарязания лук. Добавете нарязаните на кубчета морков, жълта ряпа и картоф. Разбъркайте и добавете подправките - синапено семе, куркува, сол и черен пипер. Запържете зеленчуците до златисто, като разбърквате често.
4. Извадете рибата в чиния и прецедете прясното мляко.
5. Поръсете брашното върху зеленчуците и разбъркайте за 1-2 минути. След това добавете прясното мляко, на струйка, като разбърквате непрекъснато до получаването на гъст сос. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте. Накрая добавете парчетата риба. Захлупете съда за 1 минута. След това дръпнете от огъня.