1 ч.ч. нахут
500 г говеждо или агнешко месо
1 глава лук
4 скилидки чесън
0.5 ч.ч. зехтин
2 тиквички
300 г цедено козе мляко
3 щипки сух джоджен
Начин на приготвяне:
Прецедете накиснатия от предишната вечер нахут. Сложете го в тенджера и го залейте с вода. Захлупете и варете на умерен огън до пълното му сваряване.
В друга тенджера сложете нарязаното на средно големи парчета месо, покрийте го с вода и захлупете. Варете на бавен огън до сваряване.
Обелете лука и го нарежете на едри парчета. Обелените скилидки чесън нарежете на тънки филийки. Запържете лука и чесъна, от всички страни, в тенджера с покрито със зехтин дъно. Добавете нарязаните на едри парчета небелени тиквички и ги запържете. Добавете няколко черпака от месния бульон и оставете тиквичките да омекнат на бавен огън.
Добавете прецедения сварен нахут и сварените парчета месо. Добавете соленото цедено кисело мляко и с бавно разбъркайте докато то се разтвори. Поръсете с 2 щипки джоджен и отново разбъркайте бавно.
Сервирайте борани с тиквички, поръсено с щипка сух джоджен.
- "Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта
- Овесени кюфтенца със зеленчуци
- Солени палачинки от тиквички
- Чипс от тиквички на фурна
- Солен кекс с тиквички