боб зрял - 300 гр
лук - 1 глава
чесън - 3 скилидки
моркови - 1 бр
червена чушка - 1 бр
зелена чушка - 1 бр
прясна целина - 2 стръка
домати - 3 бр
олио - 50 мл
джоджен или 3 стръка пресен - 1 ч.л.
магданоз може и сух - 1/4 връзки
сол - 1 ч.л.
Боб, при това по манастирски! От старите рецептурници знаем, че щом нещо се приготвя „по манастирски“, значи ще е много вкусно. И няма значение дали е постно, или е с месо. Ще е гъсто и питателно, ще изобилства със зеленчуци и ароматни подправки.
Тази рецепта за боб по манастирски не прави изключение. Всеки ценител на хубавата българска храна знае, че готвенето на боб изобщо не е фасулска работа. Става бавно и си има своите тънкости, отбелязват от Mate Kitchen.
Резервирайте си няколко часа за бавно готвене в някоя мрачна събота или неделя, когато времето е сърдито и вкъщи е по-приятно, отколкото навън. Зарадвайте себе си и скъпите си хора с купичка простичко удоволствие, направено с любов! Ще го оценят.
Mate Kitchen все пак ще ви спестят време с един малък трик. Измийте боба добре, сложете го в тенджера, налейте вода и добавете една чаена лъжичка сода бикарбонат. Кипнете го и излейте водата. Само я кипнете, не го варете! Изплакнете боба добре, налейте нова студена вода и го сложете да се готви. Заради содата той вече е омекнал и ще се сготви значително по-бързо.
Ние решихме да разнообразим рецептата и я приготвихме с шарен боб. Вие можете да я направите по-цветна и „забавна“, като ползвате бял боб и пуснете в тенджерата няколко червени или черни зрънца.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба от вечерта. Ва сутринта го изплакнете, залейте с вода, изчакайте да кипне и изхвърлете водата. Отново залейте с 2 л вода, добавете нарязаните на дребно лук, чесън и моркови и варете докато бобът омекне.
2. Нарежете доматите и чушките на дребни кубчета. Накълцайте листата на джоджена, магданоза и целината, а стъблата запазете цели и ги завържете с конец.
3. Към сварения боб прибавете олиото, доматите, чушките и завързаните стъбла на подправките, след което овкусете със солта. Оставете чорбата да къкри на тих огън 30 минути под капак.
4. В края на варенето извадете стъблата и добавете нарязаните пресни подправки. Чорбата къкри още 2-3 минути, след което е готова за сервиране.