Бистра патешка супа

Бистра патешка супа

5 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти
  • патешки набор за супа - 700 гр - 1.18 лв
  • гъби - 250 гр - 2.49 лв
  • лук - 2 глави - 0.30 лв
  • чушки - 2 бр - 0.59 лв
  • моркови - 4 бр - 0.32 лв
  • целина малка глава - 1 бр - 1.35 лв
  • фиде - 50 гр - 0.46 лв
  • дафинов лист - 2 бр - 0.29 лв
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • пресен девесил - 1 стрък - 0.26 лв
  • сол на вкус

Студен зимен ден, по възможност снежен, пълна купичка бистра патешка супа, люта чушка и три филийки препечен хляб. Съвършенството има много лица и патешката супа е едно от тях. Ако има супа, която да може да се сравни по гъстота, плътност и сила на бульона с телешкото варено, това е именно тя. Когато изстине, се желира също като него.

Да я приготвите, не е никак трудно, нито пък скъпо. Ние купихме цяла патица, за да направим патешко магре и вкусната супа. Вие обаче може да ползвате патешки набор за супа, който излиза значително по-изгодно.

Имайте предвид, че патешкото е по-жилаво и му трябва по-дълго готвене. Най-разумно е да ползвате тенджерата под налягане, за да си спестите ценно време. Иначе ще трябва да чакате месото да се свари около два часа. Това всъщност е най-дългата част от готвенето. След като имате месото и безценния и доста мазен впрочем бульон, зеленчуците ще се сварят за не повече от 40 минути. Застройката е излишна, и без нея супата е достатъчно гъста. Ако я поднесете с хляб, едва ли ще стигнете до второто ястие в менюто. Наистина засища.

Ако досега сте вярвали в пилешката супа като лекарство срещу настинка, пробвайте това. Още по-добро е.

Между другото, от бистрата патешка супа става и вълшебно мезе за ракия. Може да си я „подпалите“ със счукан лютив пипер или люта чушка от туршия.

Ами, това е. Животът е по-хубав, когато имаме пред себе си вкусна храна. Да ви е сладко!

  1.  Нарежете патицата на парчета и я сложете в тенджера под налягане. Добавете два от морковите, нарязани на едри парчета, една глава лук, също нарязани на едро, целите стръкове целина без листата, дръжките от магданоза, дафиновия лист и сол. Налейте гореща вода, затворете с капака и варете до готовност на месото.
  2.  След като месото се свари, го обезкостете и накъсайте на малки парченца. Бульона прецедете и налейте в чиста тенджера.
  3.  Нарежете другата глава лук и морковите на ситно, сложете ги в бульона и сложете да заври на котлона. Почистете чушките от семките и ги нарежете на дребно. Добавете и тях в тенджерата. Обелете целината, нарежете я на ситни кубчета и я сложете при останалите зеленчуци.
  4.  Докато зеленчуци се варят, обелете гъбите и ги нарежете на четвъртинки. Сложете ги в тенджерата заедно с патешкото месо.
  5.  Варете докато зеленчуците омекнат. Начупете фидето и подправете със сол и девесил. Разбъркайте и оставете още 5-6 минути на котлона, докато фидето се свари.
  6.  След като бистрата патешка супа е готова, я свалете от котлона, поръсете с нарязан магданоз и поднесете.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа фиде, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти