120 г пушена пъстърва
30 г краве масло
бялата част от 1–2 стръка праз
2 с. л. брашно
600 мл рибен бульон
250 мл бяло вино
3 жълтъка
200 мл животинска сметана
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
див лук за поръсване
за сервиране:
120 мл прясно мляко
1 яйце
50 г брашно
сол на вкус
краве масло за пържен
Начин на приготвяне:
Празът се наситнява и се задушава в маслото с щипка сол. Добавя се брашното и се разбърква, за да се запържи.
Сместа се разрежда с предварително загретия бульон и се оставя да къкри около 15 минути на слаб огън.
След това се налива виното и супата се оставя да къкри на котлона още 3–4 минути.
Жълтъците се разбиват със сметаната и индийското орехче. Темперират се с част от супата.
Застройката се сипва в тенджерата, супата се оставя да кипне и се дърпа от огъня.
Като добавка към супата се приготвят ленти от палачинка. Яйцето се разбива с брашното, млякото и сол.
От сместа в намаслен тиган се приготвят две големи, тънки палачинки. Навиват се на руло. Режат се на тънки ленти.
Супата се сервира с нарязаните на ленти палачинки и накъсана риба. Поръсва се с накълцан див лук.