Необходими продукти:
400 г сурова пушена наденица
400 г заквасена сметана
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 картофа
1 малка глава лук
1 дафинов лист
4 с. л. краве масло
2 с. л. настърган хрян (от буркан)
2 с. л. брашно
1 ч. л. сух майоран
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
4 твърдо сварени яйца
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне:
Наденицата се вари 20 минути в 2 л вода.
След това се изважда, охлажда се и се реже на шайби. Около 300 мл от бульона се заделят, а останалият се оставя в тенджерата.
Лукът, чесънът и празът се нарязват наситно и се запържват в 2 с. л. масло.
Слагат се в тенджерата с бульона, добавят се обелените и нарязани на дребни кубчета картофи, дафиновият лист и майоранът. Супата се вари, докато картофите омекнат.
Дафиновият лист се отстранява и супата се пюрира.
Прибавя се хрянът.
Брашното се запържва в останалото масло, налива се заделеният бульон и се добавя сметаната. Разбърква се до хомогенизиране.
Сместа се прелива в супата. Овкусява се със сол и черен пипер. Кипва се и се дърпа от котлона.
Всяка порция се сервира с шайби колбас и варени яйца и се поръсва с наситнен копър.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде
Да си сготвим борш