Необходими продукти:
400 г гъби
1 резен целина
1 средно голям морков
1/2 глава лук
30-40 мл зехтин
масло колкото орех
1/2 ч.л. суха мая
1 щипка индийско орехче
1 с.л. сухо шери
черен пипер
сол
магданоз
листа целина
копър
За кростините:
хляб
15 мл зехтин
1 ч.л. масло
колоран или куркума
1 щипка сол
1 щипка риган
Начин на приготвяне:
Сложете съд за супа на котлона да загрява. Нарежете 400 г гъби на едри филийки. Сипете ги в тенджерата на сухо да се запекат. За 1-2 минути гъбите ще пуснат вода и ще се задушат.
Нарежете парче целина на дребни кубчета и сипете в тенджерата. Сложете капак. Добавете средно голям морков и половин глава лук, нарязани на кубчета. Сипете 30-40 мл зехтин и масло колкото орех. Не слагайте капака. Водата трябва да изври и зеленчуците леко да се запържат. Налейте вода за супата.
Овкусете с 1/2 ч.л. мая на прах, щипка индийско орехче, щипка черен пипер и 1 с.л. сухо шери. Разбъркайте. Оставете супата да ври около 20 минути – до пълното сваряване на зеленчуците. Отстранете кората на филийките хляб. Нарежете кростините във форми по ваше желание. Сложете ги в тиган и на котлон да се подсушат леко.
Прибавете 15 мл зехтин, 1 ч.л. масло, колоран или куркума на върха на ножа и разбъркайте. Поръсете кростините с щипка сол и щипка риган.
Нарежете магданоз, листа целина и копър на ситно и разбъркайте. Сипете в готовата супа, за да са свежи и ароматни.
Сервирайте супата с кростините.
Ароматна гъбена супа
С кростини
20886