Продукти
- агнешки комплект - 1 бр
- зелен лук - 2 връзки
- пресен чесън - 2 стръка
- люти чушки - 1 бр
- яйца - 2 бр
- кисело мляко - 1/2 ч.ч.
- ориз Баланс Крина - 1/2 ч.ч.
- олио - 50 мл
- червен пипер - 1 ч.л.
- винен оцет - 1 с.л.
- пресен джоджен - 1/2 връзки
- магданоз - 1/2 връзки
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Ако и вие сте от хората, които могат да ядат агнешко целогодишно, ще оцените купичка супа от агнешки дреболии дори когато Гергьовден е вече отдавна отминал. Ароматна, приятно кисела, питателна. За мезе, като предястие, като основно, защото е достатъчно засищаща, или просто заради удоволствието от вкуса й.
Вероятно и вие като нас сте попадали поне веднъж в центъра на дискусията с ориз или с фиде се прави супа от агнешки дреболии. Опитвали сме и сме приготвяли и двата варианта и категорично отказваме да заемем страна в този спор, защото и двата безспорно имат своите качества. Тази рецепта е с ориз, но малко по-специален. Ползвахме ориз „Баланс“ от Крина.
Какво прави ориз „Баланс“ Крина по-различен? Обичайно оризът преминава серия от механично полиране с каменни валове до премахване на кафявия слой и зародиша, където всъщност се намират полезните фибри, витамини от групата В, ненаситени мастни киселини, витамини А и Е. При ориз „Баланс“ полирането спира на различни етапи преди окончателното премахване на обвивката. Това позволява в него да се запазят голяма част от ценните му вещества.
Благодарение на този подход ориз „Баланс“ Крина съчетава полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. С него може да приготвите по здравословен начин всички традиционни български рецепти, за които обичайно се ползва бял ориз – от тази супа от агнешки дреболии до любимото мляко с ориз. Важната особеност тук е, че съотношението ориз към течност при готвене е 1 към 2-3 части, по-малко от традиционното 1:3,5.
Всичко останало ви е добре познато. Няма някакви специални изисквания при готвенето. Накрая ще се насладите на великолепна и по-здравословна супа. Струва си да опитате.
От нас е пожеланието за добър апетит.
Начин на приготвяне:
1. Измитите и почистени от ципите агнешки дреболии нарежете на кубчета, поставете в тенджера, залейте с гореща вода колкото да ги покрие, посолете и варете за около 10 минути. След това прецедете бульона, върнете дреболиите на котлона, долейте 2,2 л гореща вода и варете за около 20 минути. Отдръпнете от котлона, извадете дреболиите от бульона и го прецедете.
2. В тенджера загрейте олиото и в него запържете леко дреболиите. Към тях прибавете нарязаните лук и чесън и почистената от семките и нарязана на ситно люта чушка.
3. Задушете за няколко минути, прибавете ориза "Баланс" от Крина, разбъркайте, добавете червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте отново и налейте прецедения бульон.
4. Варете супата до пълната готовност на ориза, поръсете със ситно нарязания магданоз и джоджена, разбъркайте и отдръпнете от котлона.
5. В купа разбийте яйцата с киселото мляко и оцета. Разредете с бульон от супата при непрекъснато бъркане, след което върнете застройката в тенджерата.