патладжан - 4 бр
MAGGI® Идея за Спагети Болонезе - 2 бр - 3.98 лв
кайма смес - 600 гр - 5.44 лв
зехтин - 100 мл - 1.10 лв
бяло вино - 150 мл - 1.60 лв
кашкавал - 200 гр - 4.50 лв
вода - 450 мл
За сос бешамел
прясно мляко - 500 мл - 1.45 лв
масло - 40 гр - 1.05 лв
брашно - 40 гр - 0.08 лв
индийско орехче - 1 щипка - 0.16 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
Великолепната гръцка мусака е популярна не само в Гърция, но и в целия свят като едно от най-характерните и обичани ястия на средиземноморската кухня. Традиционно в нея се редуват пластове патладжан, тиквички и картофи, обгърнати от доматен сос с кайма и плътен бешамел. Ако се приготви точно по автентичната рецепта, това е изключително питателно ястие, от което няма да можете да изядете много, независимо колко ви е вкусно.
Затова ви предлагаме малко по-лек вариант, приготвен само от патладжани, кашкавал и два вида сос – класиката бешамел и червен сос с MAGGI® Идея за Спагети Болонезе.
Как така гръцка мусака, а пък спагети болонезе, ще попитате! Много просто – MAGGI® Идея за Спагети Болонезе се отличава с внимателно подбрана комбинация от билки, подправки и богатия вкус на слънчеви домати. Това ви дава автентичния средиземноморски вкус, който се постига наистина трудно, ако решите сами да комбинирате и балансирате подправките.
Освен това ви спестява време, защото един истински хубав, гъст доматен сос с месо се приготвя бавно, на умерен огън. А времето в епохата на непрекъснато препускане и надбягване с часовника, никак не е за подценяване. Така от ястие за почивните дни любимата гръцка мусака се превръща в нещо, което можете да приготвите за вечеря и през седмицата. За час и половина ще имате чудно вкусна, топла, домашно приготвена храна, с която да зарадвате семейството си.
Не бързайте да поднасяте вашата гръцка мусака с MAGGI® Идея за Спагети Болонезе гореща. Оставете я за десетина минути да се поохлади и чак тогава нарежете и сервирайте. Така вкусовете на сосовете и патладжана ще се усетят по-добре. С нея може да сложите на масата и свежа салата от зеленолистни.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
- Измийте патладжаните, нарежете ги на ивици с дебелина 4-5 мм и ги потопете в подсолена вода за 20 минути.
- Извадете ги, подсушете ги и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Полейте ги със зехтин и ги запечете на 180 градуса за 15 минути.
- През това време в купа налейте водата и бялото вино и добавете двата пакета MAGGI® Идея за Спагети Болонезе. Разбъркайте добре и оставете встрани за 5-10 минути.
- Сложете каймата в суха тенджера и я запържете без допълнителна мазнина докато промени цвета си. След това добавете соса, разбъркайте и варете докато се сгъсти - 6-7 минути.
- Дръпнете от котлона и оставете леко да се охлади.
- Подредете половината патладжан в правоъгълна тава с размери 20х33 см, която предварително сте намазали със зехтин.
- Поръсете с настърган кашкавал, изсипете соса болонезе отгоре, разпределете го равномерно и подредете втория ред патладжани. Отново поръсете с настърган кашкавал, излейте цялото количество сос бешамел, разпределете добре и най-отгоре поръсете с останалия кашкавал.
- Печете гръцката мусака в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар.
За сос бешамел:
- В подходящ съд разтопете маслото на умерена температура.
- Запържете брашното при непрекъснато бъркане докато стане златисто-кафяво. Налейте 1/3 от млякото и бъркайте докато кашата стане гладка и започне да се сгъстява. Налейте и останалото мляко.
- Щом сосът заври и започне да се сгъстява, го овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер. Разбъркайте, варете още 2-3 минути и го дръпнете от котлона.