сини сливи - 1,2 кг
червен лук - 300 гр
захар - 300 гр
балсамов оцет - 150 мл
порто - 220 мл
люти чушки - 4-5 бр
сол - 1/2 ч.л.
черен пипер - 1/3 ч.л.
бахар - 10 зърна
дафинов лист - 3 бр
Gelfix Extra Dr. Oetker - 20 гр
От какво се прави сос за месо? Много от вас тук ще изброят соковете, които са се отделили в тавата по време на печенето, масло, вино, печени зеленчуци, чесън, брашно, подправки, плодов сок или оцет. Към всички тези продукти ние ще добавим още един – плодове, и по-специално сини сливи. Преди да погледнете скептично, се сетете за традиционното телешко със сини сливи, за сармите, в които се добавят нарязани сини сливи, за хапките от бекон със сини сливи, които сме ви показвали…
Съчетанието от месо с плод е класическо, вкусно и запомнящо се. И понеже ние го харесваме много, сме намерили начин да съхраним богатството на летните плодове за зимата в този разкошен сос за месо със сини сливи и люти чушки. За да не губим от свежестта на плодовете, времето за варене е по-малко, но успяхме да получим нужната ни гъстота с помощта на Gelfix Extra Dr. Oetker. Той осигурява точната пропорция между цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да стегнат соса.
И тъй като стана въпрос за пропорции, искаме да обърнем специално внимание на лютите чушки в рецептата. Сосът е изключително балансиран – сладко, кисело, люто са в пълна хармония. Но ако вие обичате да усещате лютата острота, може да не махате семките на чушлетата. Или поне не на всички. Оставяме този избор на вас.
Сосът е пикантен и богат на вкусове, което го прави подходящ изключително за червени меса. Подхожда особено много на свинско и телешко, които се съчетават много добре с плодове – сини сливи, ябълки, боровинки и т.н.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. В блендер сложете почистените от дръжките и семките люти чушки, обеления и нарязан на едро червен лук и измитите и обезкостени сини сливи. Блендирайте до хомогенност.
2. Прехвърлете полученото пюре в тенджера и го сложете на котлона да се вари на умерен огън. След като заври, налейте портото и разбъркайте.
3. Добавете захарта, в която сте разбъркали Gelfix extra на Dr. Oetker, и отново разбъркайте. След като сосът поври няколко минути, овкусете с всички подправки.
4. Налейте балсамовия оцет, дръпнете от котлона и напълнете соса в сухи бурканчето с винтови капачки. Обърнете бурканчетата с капачките надолу и ги оставете така за около 30 минути.