Сладко от сини сливи, ябълки и круши

Сладко от сини сливи, ябълки и круши

5 от общо 1 гласа
190 мин.
Необходими продукти
  • сини сливи - 1 кг - 1.69 лв
  • круши - 1 кг - 3.99 лв
  • ябълки - 1 кг - 1.99 лв
  • захар - 1,3 кг - 3.50 лв
  • лимонена киселина 10 грама - 1 пакетче - 0.61 лв
  • вода - 300 мл

Помните ли какво е да си отрежеш филия ръчен селски хляб и да я намажеш с масло и сладко от сини сливи, ябълки и круши? Не с нож, а с голямата лъжица, за да покриеш дебело навсякъде. Една хапка и светът става по-добро място. Сякаш си го докоснал с магическа пръчица. Забърсваш ъгълчето на устата от потеклия сироп и продължаваш, но вече не с настървение, а омиротворен. И баба ти те гледа отстрани, подпряла глава на длан, и ти се радва как си хапваш.

Нека после някой да каже, че вкусната, домашната храна не е чудо!

В името на точната кулинарна терминология, това сладко от сини сливи, ябълки и круши е мармалад. На душата обаче й става така сладко от него, че не посмяхме да го разлеем в тази възширока дума. По-важно беше да затворим в бурканчетата аромата на лято, на плодове и на уют.

Докато го варяхме тихо на котлона, си припомнихме, че такива разкошотии всъщност се раждаха в стремежа нищо да не се изхвърля. Ако нямаш плодове от един вид за цяла доза сладко, просто ги смесваш. С компотите ставаше по същия начин. Много семейни рецепти се преписват от тефтер в тефтер и до днес именно заради такива „експерименти“, които после са се усладили на всички.

Нищо специално няма в сладкото – само плодове, захар и лимонена киселина, но това е предостатъчно за божествения му вкус. Наливате горещо в бурканчетата и това е. Дори да са поомекнали леко плодовете, за тази рецепта не е фатално. По желание можете да пуснете в тенджерата при тях и две-три листенца индрише. Придават вълшебен аромат.

  1.  Измийте плодовете, почистете ги от семките, костилките и дръжките и ги нарежете на средно едри парчета.
  2.  Сложете плодовете в широка тенджера, налейте водата и ги сложете на котлона да заврат.
  3.  Щом заврат, сипете захарта и варете на умерен огън до пълното им омекване.
  4.  Извадете плодовете и ги претрийте през гевгир, за да отстраните люспите.
  5.  Върнете плодовото пюре при сиропа в тенджерата, разбъркайте и варете до желаната гъстота. Накрая прибавете лимонената киселина, варете още 3-4 минути и оттеглете от котлона.
  6.  Налейте горещото сладко в бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачката надолу за вакуум.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти