- сварен боб Крина гигант - 400 гр - 2.73 лв
- пушено пилешко филе - 200 гр - 8.39 лв
- червен лук - 1 глава - 0.14 лв
- прясна целина - 2 стръка - 0.71 лв
- ябълки - 1 бр - 0.20 лв
- мед - 1 с.л. - 0.21 лв
- горчица - 1 с.л. - 0.09 лв
- майонеза - 100 гр - 0.70 лв
- кисело мляко - 100 гр - 0.41 лв
- прясна мащерка - 8-9 стръка - 0.65 лв
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Захлади ли времето, неотменно се сещаме за салата с боб. Плътна, засищаща, пъстра, особено ако я направим с червен лук и накълцаме повечко магданоз. Може да й добавим какво ли не – печени чушки, лютеница, кисели краставички, месо. Може дори да я направим с два цвята боб. Възможностите не са неограничени, но са достатъчно, за да си осигурим разнообразие на трапезата, съобразено със сезона.
И като споменахме различните цветове боб… За салата винаги е за предпочитане да ползваме боб гигант. Той е с подходяща текстура, маслен, с него бобената салата не става водниста. По-дребничкия боб може да ползваме за разядка или яхния. Единственият недостатък на едрия боб е, че варенето отнема много време, с което, за жалост, не разполагаме. Затова консервата готов сварен боб гигант е практично решение. В такива случаи традиционно се доверяваме на „Крина“ – така грешките и неблагополучията в кухнята са изключени.
С тази рецепта за салата с боб решихме да кривнем леко встрани от традиционното. Имаме чудесен боб, червен лук и магданоз, но към тях добавихме нарязана хрупкава зелена ябълка, прясна целина, пушено пиле. За финал обединихме всичко с гъст дресинг. Така бобът се оказа само поводът, който събра в една купа цялото вкусно великолепие.
Вие ще решите дали да предложите салатата като мезе или като гарнитура. Определено има по-изискан вид и вкус от познатата класика и скарата съвсем не е единствената подходяща компания за нея. Предлагаме ви първо да я опитате и след това да решите как да я поднесете.
Нали знаете – важното е да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
- Изсипете изцедения боб "Крина гигант" в купа и при него добавете ситно нарязания червен лук, зелената ябълка, нарязана на малки кубчета, и нарязаното пилешко месо.
- Подправете със ситно нарязани листа целина, магданоз и мащерка.
- В отделна купа разбъркайте заедно киселото мляко, майонезата, горчицата и меда. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте дресинга много добре.
- Залейте салатата, разбъркайте и поднесете.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.