1 с.л. зехтин
200 г пушен бекон
2 филии хляб с квас
150-200 г зелена салата фризе
2 с.л. бял винен оцет
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. нарязан естрагон
6 с.л. зехтин екстра върджин
4 яйца от свободни кокошки
2 с.л. нарязан див лук
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бекона на кубчета и ги запържете в загрят тиган със зехтин за 2-3 минути, до златисто. Извадете го.
2. В същия тиган запържете нарязания на кубчета от по 1 см хляб, до златисто. Извадете крутоните върху кухненска хартия.
3. В купичка пригответе винегрет от нарязан естрагон, дижонска горчица, винен оцет и сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете зехтин екстра върджин.
4. Сипете вода в тенджерка и щом заври, добавете 1 с.л. бял винен оцет и намалете огъня. Разбъркайте енергично и чукнете едно след друго 2 яйца в завихрената вода. Гответе 2-3 минути, докато яйцата се забулят. Извадете ги в чиния и повторете същото с другите 2 яйца.
5. В купа накъсайте предварително измитата и подсушена салата Фризе. Добавете бекона и крутоните. Залейте с дресинга и разбъркайте добре.
6. Разпределете салатата в чинии. Върху всяка порция поставете 1 поширано яйце. Поръсете с див лук.