1,2 кг микс от риби (морска и речна)
2 картофа
1 домат
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/2 глава резене
2 малки глави лук
1 дафинов лист
1/2 връзка пресен девесил
1/4 ч. л. сух риган
1/2 с. л. доматен концентрат
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 връзка девесил
4 скилидки чесън
50 мл червен винен оцет
1 люта чушка
50 мл зехтин
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. морска сол
Начин на приготвяне:
Почистете рибата и я сварете за около 30 минути в подсолена вода, заедно с нарязаната на едро глава лук и дафиновия лист. Извадете я и я обезкостете, а бульона прецедете.
Чушките, останалия лук и резенето нарежете на малки кубчета. Запържете ги в загретия зехтин.
Прибавете доматения концентрат. Разбъркайте и след около минута налейте бульона. Пуснете картофите, предварително обелени и нарязани на малки кубчета, както и нарязания на кубчета домат.
Поръсете с нарязания на ситно девесил и сухия риган. Овкусете със сол и черен пипер и варете около 30 минути.
Върнете рибата и щом супата кипне, дръпнете от огъня.
Стрийте черния пипер в хаванче. Прибавете чесъна и солта, смачкайте и сложете нарязаните на ситно чушка и девесил, счукайте отново.
Налейте зехтина и оцета и разбъркайте. Супата се поднася с пикантния сос.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол