125 мл саке за готвене
125 мл мирин
125 мл соев сос
3 с.л. захар
10 г парченца сушен паламуд
1 с.л. сусамово олио
1 скилидка чесън
2 см корен джинджифил
600 г риба тон (стек)
щипка сол
30 г сушени водорасли уакаме
1/ ч.ч. замразено едамаме
1 с.л. запечен сусам
1 малка краставица
2 репички
1 с.л. майонеза
За сервиране:
запечен сусам
пържен лук
Начин на приготвяне:
1. За маринатата сипете в тенджерка сакето, мирина, захарта и соевия сос. Добавете чипса от сушен паламуд. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
2. В голяма чиния, с помощта на ренде мандолина, нарежете обеления корен джинджифил на много тънки филийки. По същия начин нарежете и скилидката чесън. Върху тях прецедете топлия сос.
3. Поръсете парчето риба тон със сусамово олио и го разнесете добре по цялата му повърхност с помощта на четка. Поръсете месото със сол.
4. Запечатайте цялото парче риба тон в добре загрят грил-тиган, за по 10 секунди от всяка страна.
5. За салатата сложете сушените водорасли в купа и ги залейте с топла вода. Оставете ги да се рехидратират за 10-15 минути. Изцедете ги, ако е необходимо и ги прехвърлете в друга купа. В нея поставете и размразените зърна едамаме. Нарежете краставица та на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци или ренде. Нарежете репичките на много тънки филийки. За да останат свежи, ги дръжте в купа със студена вода. Добавете репичките и запечения сусам и разбъркайте салатата.
6. Нарежете рибата на парчета с дебелина 1 см.
7. На дъното на голяма чиния сипете майонезата и я разстелете. Върху нея подредете парчетата риба. Отгоре разпределете салатата. Полейте всичко с 2 с.л. марината. Поръсете с карамелизиран лук и запечен сусам.