Риба тон с паста плюканци

И сос пащицада

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

800 г филе от риба тон

За пастата:

400 г фино брашно

150 мл вода

150 г листа спанак

3 ч.л. сол

За пащицадата:

10 бр. сушени сливи

5 скилидки чесън

400 г пасирани домати

6 гвоздейчета карамфил

зехтин

100 г зелени маслини

2 глави лук

100 г моркови

300 мл червено вино

сол и черен пипер

1 люта чушка пеперончино

2 дафинови листа

1 стрък розмарин

5 бр. каперси

Начин на приготвяне:

Измитите листа спанак сложете в купа. Добавете солта и залейте с леко загрятата вода. Пресипете във висок съд и пасирайте.

Изсипете брашното в купа и оформете кладенче по средата. Внимателно изсипете сместа от спанак и вода, като разбърквате с помощта дървена лъжица. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и започнете да месите тестото с натиск, докато то не стане гладко и не залепва по плота. Поставете тестото в купата, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути, на стайна температура.

Нарежете на ситно лука, а морковите настържете на едро. Задушете ги в загрят тиган с малко зехтин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете предварително накиснатите във вода сушени сливи, зелени маслини без костилки каперсите. Залейте с червено вино. Щом виното се изпари, добавете пасираните домати. Оставете да поври на слаб огън 15 минути. След това добавете дафинови листа, стрък розмарин и люта чушка. Пуснете и гвоздейчетата карамфил. Разбъркайте. Добавете 100 мл вода и оставете на слаб огън.

Нарежете филето риба тон на филии. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги запечете в грил-тиган от двете страни, по 3-4 минути. След това поставете рибата в соса пащицада и гответе още 15-20 минути на слаб огън.

Откъснете малко парченце от тестото и го оформете на рулце между дланите си. След това с пръстите на едната ръка го дооформете – по-дебело в средата и по-тънко в краищата. Идеалният размер на пастата е колкото бадем.

Сварете пастата в тенджера с подсолена вода за около 7-8 мин. Прецедете. Сервирайте паста плюканци със сос пащицада.

Прочетете още:

Съвети за пазаруване на риба

Как да почистим и сготвим шаран

Няколко рецепти с речни риби

Никулденски рибник

Шаран с подлучен гъбен сос

Най-добрата риба за зимата

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти