800 г филе от риба тон
За пастата:
400 г фино брашно
150 мл вода
150 г листа спанак
3 ч.л. сол
За пащицадата:
10 бр. сушени сливи
5 скилидки чесън
400 г пасирани домати
6 гвоздейчета карамфил
зехтин
100 г зелени маслини
2 глави лук
100 г моркови
300 мл червено вино
сол и черен пипер
1 люта чушка пеперончино
2 дафинови листа
1 стрък розмарин
5 бр. каперси
Начин на приготвяне:
Измитите листа спанак сложете в купа. Добавете солта и залейте с леко загрятата вода. Пресипете във висок съд и пасирайте.
Изсипете брашното в купа и оформете кладенче по средата. Внимателно изсипете сместа от спанак и вода, като разбърквате с помощта дървена лъжица. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и започнете да месите тестото с натиск, докато то не стане гладко и не залепва по плота. Поставете тестото в купата, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути, на стайна температура.
Нарежете на ситно лука, а морковите настържете на едро. Задушете ги в загрят тиган с малко зехтин. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете предварително накиснатите във вода сушени сливи, зелени маслини без костилки каперсите. Залейте с червено вино. Щом виното се изпари, добавете пасираните домати. Оставете да поври на слаб огън 15 минути. След това добавете дафинови листа, стрък розмарин и люта чушка. Пуснете и гвоздейчетата карамфил. Разбъркайте. Добавете 100 мл вода и оставете на слаб огън.
Нарежете филето риба тон на филии. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги запечете в грил-тиган от двете страни, по 3-4 минути. След това поставете рибата в соса пащицада и гответе още 15-20 минути на слаб огън.
Откъснете малко парченце от тестото и го оформете на рулце между дланите си. След това с пръстите на едната ръка го дооформете – по-дебело в средата и по-тънко в краищата. Идеалният размер на пастата е колкото бадем.
Сварете пастата в тенджера с подсолена вода за около 7-8 мин. Прецедете. Сервирайте паста плюканци със сос пащицада.
Прочетете още:
Как да почистим и сготвим шаран