2 ч.л. куркума
3 см корен джинджифил
1 ч.л. захар
2 с.л. рибен сос
500 г бяла риба (треска или др.), без кожа и кости
100 г вермичели (тънки оризови спагети)
60 мл слънчогледово олио
1 червена люта чушка
шепа копър
шепа листа кориандър
1 връзка пресен лук
2-3 с.л. безсолни печени фъстъци
Начин на приготвяне:
1. За маринатата сипете в тавичка рибния сос, захарта, куркумата, настъргания джинджифил и разбъркайте добре.
2. Нарежете рибата на големи парчета и ги овалйте много добре в маринатата. Оставете настрани за 10 минути.
3. Сварете оризовите спагети във вряща подсолена вода за 3-4 минути. Презедете ги и ги изплакнете със студена вода.
4. Сипете олиото в дълбок тиган и го загрейте. Поставете парчетата риба в тигана и пържете до златисто, от двете страни, за около 3-4 минути. Поръсете с половината нарязана на тънки кръгчета люта чушка и нарязания на тънки кръгчета пресен лук. Накрая поръсете с копър и листа кориандър.
5. Сервирайте пържената риба, поръсена с още люта чушка, листенца кориандър и едросчукани печени фъстъци с оризови спагети.