Необходими продукти:
30 бр. скариди
2 средно големи тиквички
1 пакет спагети
пармезан
сол
зехтин
чесън
магданоз
босилек
50 гр. кедрови ядки
Новият сезон на предаването "Черешката на тортата" започна с представянето на Маги Вълчанова, която реши да приготви пред гостите си спагети със скариди и тиквички.
Вижте рецептата и повече подробности във видеото.
Начин на приготвяне:
Скаридите се почистват. Спагетите (400 г.) се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се отделят настрана.
След това се приготвя сос песто. За целта магданозът, босилекът, пармезанът (25 г), зехтинът (50 мл.), чесънът (4 скилидки), кедрови ядки(50гр), лимоновият сок (2 с.л.) и малко сол се пасират за кратко в блендер до получаване на едра консистенция.
Тиквичките (2 бр.) се нарязват на ивици (по желание и на кубчета) и се задушват на пара до омекване. Най-добре със специален уред за готвене на пара, но ако не разполагате с такъв, може и в дълбок тиган с малко зехтин. Идеята е да се избегне пърженето, за да се запазят по-свежи и здравословни тиквичките. След това към тях се прибавят скаридите (400 г.), които се преварително се пържат, докато станат розови и напълно готови. Скаридите се добавят към тиквичките, като към тях прибавяме сварените спагети и босилековото песто. Разбърква се внимателно, докато леко се задушат и ароматите се смесят.
Поръсваме с пармезан. Сервира се веднага, докато ястието е още топло.
Още рецепти от предаването:
"Лодки от цикория" по рецепта на Александра Богданска
Рецептата на Гери Малкоданска за ароматна сьомга