- пълнозърнесто брашно - 250 гр
- овесени ядки фини - 40 гр
- кисело мляко - 200 гр
- яйца - 2 бр
- олио - 40 мл
- масло - 20 гр
- маслини едри - 10-12 бр
- бакпулвер 10 грама - 1 пакетче
- риган - 1 ч.л.
- сол на вкус
Минимум усилие за максимум удоволствие е най-доброто определение за тази рецепта за пълнозърнести питки с маслини. Тестото се забърква за десетина минути и като казваме забърква, имаме предвид точно това. Не се пипа с ръце, не се меси. Трябват ви само бъркалка и дървена лъжица, за да го приготвите. Питките се изпичат за около половин час, дори по-малко – зависи от фурната. След това само ги вадите, завивате с кърпа за няколко минути и поднасяте топлички с масло, колбаси, сирене. За децата може с чаша айрян, възрастните ще ги оценят с вино.
Питки с маслини значи, че можете да получите различен вкус от тях в зависимост какви маслини ползвате, обясняват от Mate Kitchen. Тук изборът е изцяло съобразен с вашия вкус, но трябва да внимавате да не са прекалено солени. Солта няма да отиде в тестото, ще остане в тях и ще я усещате на всяка хапка. Рискувате питките да станат неприятни за ядене, така че имайте едно наум.
Лъжицата за сладолед е най-лесният начин да оформите вашите пълнозърнести питки с маслини, защото тестото е по-рядко и доста лепкаво. Ако нямате, Mate Kitchen съветват да намокрите или намазните ръцете си много добре и с бързи движения оформете топчетата. Имайте предвид, че няма да бухнат много, така че може да ги подредите по-близо една до друга в тавата. Не ги правете твърде големи, нека да са с размера на домашни курабии, за да може да се изяждат и да не остават начупени.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте заедно яйцата, солта, киселото мляко и олиото.
2. Добавете бакпулвера и овесените ядки, ригана и нарязаните на дребно маслини.
3. Разбъркайте всичко много добре и към сместа добавете брашното на порции, като бъркате докато се получи меко тесто.
4. С помощта на мокра лъжица за сладолед разпределете еднакви топки от тестото на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.
5. Печете питките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или до златист загар. След като извадите питките от фурната, разпределете маслото равномерно върху всяка от тях.
6. След като маслото се разтопи и попие в питките, оставете да се охладят за 10-15 минути и ги поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.