400 г моркови
2 малки глави цвекло
2 корена пащърнак
1 стрък праз
2 стръка стеблена целина
100 мл бял балсамов оцет
100 мл зехтин
2 1/2 с.л. мед
4 стръка мащерка
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. сух риган
150 г
150 г овче сирене
1/4 ч.л. нигела
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на кубчета морковите, цвеклото и пащърнака. Овкусете ги със сол, черен пипер, половината от оцета и зехтина, мащерката и 2 с.л. от меда.
Включете фурната на 200 градуса (с вентилатор). Изпечете зеленчуците до готовност – за 30-40 минути. Трябва да се карамелизират. Почистете праза и го нарежете на шайби. Задушете го в 1 с.л. от зехтина и малко вода, за да омекне.
Обелете стеблената целина и я нарежете на кубчета. Останалите зехтин и оцет разбъркайте с горчицата, останалия мед и ригана. Овкусете със сол и черен пипер.
Разбъркайте зеленчуците с дресинга и ги оставете да престоят поне 30 минути. Сервирайте печените кореноплодни зеленчуци с натрошено сирене и нигела.
Прочетете още:
- Салата от червено цвекло
- Пъстрата руска салата
- Традиционна и леко пикантна салата
- 3 нови начина да сервираме салата
- 5-те съставки на идеалната салата
- Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
- Бърза зелена салата с маринован лук