зелев сок - 1 л
кисело зеле - 2 листа
праз - 1 стрък
червен пипер - 1 ч.л.
орехи - 30 гр
олио - 40 мл
маслини - 15 бр.
чили на вкус
По-„възпитаното“ име на тази рецепта би трябвало да бъде следпразнично спасение, но за удобство спасените са я кръстили бульон трезве. В дългия декемврийско-януарски маратон от поводи за наздравици това е може би една от най-приготвяните разядки, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Резлива, лютива, студена – събужда сетивата, които вече са готови да се предадат от празнична изнемога.
За да сме напълно честни, трябва да признаем, че вкуса на класическата зелева чорба с праз можете да оцените и ако не сте близнали дори капчица алкохол. По-мазната и тежка зимна храна се балансира идеално от нея. Да не говорим, че в някои краища на България бульон трезве е част от традиционната трапеза на Бъдни вечер. Децата си гребат с пълни лъжици и въобще не се интересуват с какви цели го ползват възрастните.
Ястието носи вкус на българско и домашно: кисело зеле, ситно нарязан праз, червен пипер и лютичко, малко олио за разкош. По желание може да добавите и скилидка-две чесън за повече острота. Добре е да я приготвите поне час преди да я поднесете, за да може вкусовете да се смесят, а лютият пипер да подпали зелевия сок. Дръжте я на студено, може и на терасата, ако времето е подходящо, защото така е несравнимо по-добра.
Маслините са предложение за добавка от Mate Kitchen заедно с пожеланието за добри срещи, шумни наздравици, верни приятели и повече поводи за радост и веселие – не само през декември и януари.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете праза на ситно и го поставете в купа или тенджера.
2. Прибавете почистеното от кочани и жили нарязано на ситно кисело зеле, нарязаните орехи, маслините, чили, червен пипер, олиото и зелевата чорба.
3. Разбъркайте добре и сервирайте.
Внимание: Съдържа орехи, които могат да предизвикат алергични реакции.