За салатата
зелена салата - 1 бр
ягоди - 300 гр
синьо сирене - 150 гр
цвекло - 100 гр
За дресинга
горчица - 1 ч.л.
мед - 1 супена лъжица
лимони - 1/2 бр
зехтин - 70 мл
Ако трябва да опишете романтиката и любовта с плод, кой ще е той? Готови сме да се обзаложим, че ягодите ще съберат най-много вдигнати ръце. Ягоди със сметана, ягоди с шампанско, ягоди с черен шоколад… А как ви звучи ягоди със синьо сирене върху накъсана на едро маруля, настъргано цвекло и дресинг от лимон, мед, горчица и зехтин.
Специфичният и сладникав аромат и леко кисел вкус на плодовете се допълва приятно с тежкото и мазно синьо сирене, уточняват от Mate Kitchen. Цвеклото придава цвят и едва доловим землист вкус, а дресингът обединява цялата вкусова експлозия. Зелената салата със синьо сирене и ягоди е готова за 20 минути, но ефектът от нея се помни дълго.
Ако се чудите с какво да я поднесете, ние имаме няколко идеи. Филето от патица е единият възможен вариант. Ако имате време за повече готвене, впечатлете с телешки медальони върху картофено пюре, в което има манатарки. Бутилката червено вино се подразбира от само себе си, а десертът… Защо да не бъде афродизиак с течна сърцевина – шоколадово суфле. Специалните поводи все пак предполагат и специално продължение.
Начин на приготвяне:
За салатата
1. Измийте добре зелената салата и я накъсайте на едро в купа.
2. Измийте ягодите, почистете ги от дръжките, нарежете ги на половинки и ги сложете в купата върху зелената салата.
3. Обелете цвеклото и го настържете. Сложете го върху ягодите и зелената салата.
4. Най-накрая вземете парчето синьо сирене и го нарежете на малки квадратчета. Добавете го при останалите продукти и разбъркайте.
За дресинга
1. В малка купичка сложете продуктите за дресинга и ги разбийте до хомогенна, гладка смес. Полейте с така приготвения дресинг салатата и поднесете веднага.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа синьо сирене, което може да предизвика алергични реакции.