миди - 1 кг
маруля - 1 бр.
зелен лук - 2 връзки
чери домати - 250 гр
червен лук - 1/2 глава
зехтин - 60 мл
За дресинга
зехтин - 50 мл
лимони - 1 бр.
мед - 2 с.л.
горчица - 2 ч.л.
Най-лесната рецепта за салата с миди е на Mate Kitchen - нужни са ви зелена салата, пресни миди, зелен лук, сладки чери доматки и лек дресинг, който се приготвя за броени секунди. По-важно от всичко обаче е желанието да се поглезите. Да си подарите миг удоволствие извън делничното.
Много хора избягват да консумират миди, защото те са филтърът на морето и през тях минава всичко не особено чисто. Но тук е редно да направим уточнението, че мидите, които идват от ферми, се отглеждат в специална среда и при строги изисквания, затова тези притеснения са излишни. Единствено важно е да са пресни. Така че ако обичате миди, хапнете си любимо ястие с тях поне веднъж-два пъти в годината. Ако сте експериментаторски настроени, опитайте с тази рецепта на Mate Kitchen. Приготвя се лесно и ще стане предпочитан деликатес в летните вечери.
А щом салатата е готова, налейте си чаша студено бяло вино или розе, ако предпочитате, за да се пренесете на морския бряг.
Начин на приготвяне:
1. В тенджера налейте зехтина и задушете леко едната връзка пресен лук, нарязана на ситно. След това прибавете мидите и варете под капак за 5-6 минути.
2. Отхлупете и варете още 4-5 минути, а ако са останали неотворени миди, ги отстранете.
3. Изчакайте мидите да се охладят и ги отделете от черупките.
4. В купа накъсайте измитата зелена салата, прибавете нарязаните червен и пресен лук, чери доматите и мидите.
За дресинга
Пригответе дресинг от зехтина, лимоновия сок, меда и горчицата. Разбъркайте много добре, залейте салатата и поднесете.
Внимание: Съдържа горчица и миди, които могат да предизвикат алергични реакции.