800 г замразен зелен фасул
80 г пармезан
60 г краве масло
2–3 филийки бял хляб (4 с.л. хлебни трохи)
1 ч.л. сух чесън
сол на вкус
прясна мащерка за сервиране
За лимоновия пипер:
кората от 1 лимон
1 ч.л. бял пипер на зърна
1/2 ч.л. сол
Начин на приготвянe:
1. Потопете размразения зелен фасул в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Отцедете го.
2. За лимоновия пипер счукайте в хаванче настърганата лимонова кора, белия пипер и солта.
3. Сложете отцедения фасул в тава, добавете маслото, нарязано на кубчета, оставете да се разтопи и разбъркайте.
4. Овкусете с лимоновия пипер и сухия чесън и хубаво разбъркайте. Поръсете с настъргания пармезан и хлебните трохи.
5. По желание полейте и с малко зехтин. Запечете в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете и сервирайте с накълцани листенца от прясна мащерка.
Съвет: Може да използвате зелен фасул от консерва или от буркан. В този случай не е нужно да го варите предварително.