домати - 4 бр
тиквички - 1 бр
моцарела - 200 гр
пресен босилек - 1 връзка
зехтин - 60 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Нежен италиански повей ще се усети на масата ви, когато поднесете тези пълнени домати с тиквички и моцарела на Mate Kitchen. Елегантно, свежо, красиво, ефектно предястие, което може да се хапва както топло, така и студено. И с онзи неповторим вкус и аромат, който пресният босилек носи. Несравним е и е незаменим. Неслучайно много хора не понасят сух босилек, но с удоволствие ползват пресния – това са просто две различни вселени.
Когато кажем пълнени домати, обичайно си представяме издълбания зеленчук и нещо натъпкано вътре в него. Може да е сурово – като класическия домат шмеркезе, или запечено, както сме ви показвали вече. Е, италианците имат нещо друго предвид. Великолепен слънчев домат, в който се правят разрези на равно разстояние и в тях се подреждат парчета тиквичка, филийки моцарела и листа пресен босилек. Така подготвените домати се запичат за около 20 минути и… воала! Зеленчуците преминават лека термична обработка, която изважда от тях друг вкус, но запазват свежестта и хрупкавостта си. Моцарелата се отпуска приятно и обгръща листата босилек, които също запазват своя неподправен вкус, но той попива и в домата.
Можете да наредите тези пълнени домати до плато с различни италиански колбаси и сирена, предлагат още от Mate Kitchen. Да сложите и друго, в което има прошуто и пъпеш. Край тях да има и хрупкава фокача, купичка със зехтин и бутилка вино. Понякога не е нужно тежко готвене, за да удовлетворим и небцето, и душата.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквичката на колелца с дебелина 0,5 см. По същия начин нарежете и моцарелата.
2. Издълбайте доматите откъм дръжките, за да почистите твърдата част. Направете разрези от долната страна на равно разстояние, без да стигате докрай.
3. В разрезите сложете 1 кръгче тиквичка с 2 листа босилек в първия, 1 кръгче моцарела и 2 листа босилек във втория и продължете да редувате така.
4. Сложете напълнените домати в намазнена тава. Подправете със сол и черен пипер и полейте със зехтин.
5. Изпечете доматите в предварително загрята на 180 гр фурна за около 20 минути.