Необходими продукти:
300 г царевичен грис за качамак
200 г сирене „Рикота“
125 г биволска „Моцарела“
100 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло (+ за намазване)
250 мл прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
за соса:
400 г пасирани домати (от консерва)
20 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се загряват 700 мл вода, заедно с млякото, маслото, сол и черен пипер.
Когато сместа кипне, се добавя царевичният грис.
Бърка се енергично, за да не се получат бучки. Когато сместа стане с консистенция на гъста каша, съдът се дърпа от котлона.
Прибавят се рикотата и накъсаната моцарела, както и половината от настъргания пармезан.
Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Поръсва се с останалия настърган пармезан и се пече около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Чесънът за соса се накълцва и се запържва в зехтина за десетина секунди.
Наливат се доматите, овкусява се със сол и захар и се готви 10 минути на умерен огън.
Готовият качамак се изважда от фурната, охлажда се, нарязва се и се сервира със соса.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Качамак с три вида сирене
Постна рецепта със спанак и гъби
Сладък качамак със сушени плодове
Чуден български качамак
Мини хапки с качамак