Необходими продукти:
1 чаена чаша топла вода
5 грама суха мая
1 супена лъжица захар
2 и половина ч.ч. брашно
1 чаена лъжичка сол
3 супена лъжички зехтин
и сусам
Начин на приготвяне:
Започваме, като разтворим маята във водата. След като маята ни е подготвена, в купа изсипваме брашното, слагаме една-две щипки сол и няколко капки зехтин. Продължаваме с изсипването на маята малко по малко, докато разбъркваме. И ако в този момент кадрите, които виждате и рецептата, която чувате, ви се струват познати - така е!
За гризините използвате абсолютно същото тесто, като това, което приготвихме за фокачата.
Когато тестото стане хомогенно го изсипваме на повърхност, която е подходяща за месене. Ако тестото ви е лепкаво или не е достатъчно гъсто не се притеснявайте да добавяте по малко брашно. Месим, докато стане меко и хомогенно, а после го слагаме в намазана със зехтин купа за около час или докато удвои размера си.
С точилка разточваме тестото с дебелина около половин сантиметър. И след това го нарязваме на равномерни лентички. Изцяло вие решавате колко точно да бъдат дълги лентите, ние ги направихме по-дълги, защото искаме самите гризини да бъдат дълги, но ако ще ви е по-удобно далеч не е проблем да ги направите късички.
След като ги нарежем, ги завиваме на фитилчета по този начин и ги редим в тавичка с хартия за печене. След като ги наредим, разбиваме яйцето и назваме гризините с него, а след това ги поръсваме със сусам. Разбира се, може да ги поръсите с каквото желаете, а може и въобще да не ги ръсите.
След като сте готови ги пъхате във фурната на 170 градуса за около 20-30 минути, или докато хванат прекрасна златиста коричка. След това ги изчаквате да изстинат и вашите прекрасни сусамови гризини са готови за гризкане. Да ви е сладко!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още: