Необходими продукти:
Четвърт купче жива мая
Половин чаена лъжичка захар
200 грама брашно
А за плънка са ни нужни:
60 грама масло
1 връзка чесън
магданоз
сол на вкус
едно яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Започваме като в леко затопленото мляко сипваме захарта и разтваряме маята. Както всички други пъти, в които сме правили тесто - млякото не трябва да е нито прекалено студено, нито прекалено горещо, за да можем да активираме маята правилно.
След като разтворим маята в купа добавяме брашното, и на тънка струйка изсипваме млякото. Бъркаме докато стане трудно, а след това омесваме с ръка. След като го омесим, го покриваме с домакинско фолио и го оставяме да втаса, докато удвои размера си двойно. Важно е да втасва на топло.
След като втаса, го вадим от купата и на повърхност, подходяща за месене, го премесваме. Накрая го разделяме на две равни топки и ги покриваме с кърпа и ги оставяме да постоят още 15-тина минути.
В това време се захващаме с плънката. Нарязваме чесъна и магданоза на ситно. Към нарязаните свежи подправки добавяме сол на вкус и маслото, което сме разтопили.
След това се връщаме към тестото, което вече сме сложили в тавичка с хартия за печене. Правим прорез по дължина, без да го срязваме до долу, трябва да се получи джобче, а в джобчето изсипваме от плънката. Накрая ни остава само да намажем багетите с яйце, което сме разбили. След това ги слагаме да се пекат, но не в загрята, а в студена фурна. Първо ги пъхаме и след това я включваме на 180 градуса.
Печем, докато хванат златиста коричка. Да ви е сладко!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Да си направим хляб със семена